De bästa svenska true crime-poddarna

True Crime, eller Verkliga brott, har visat sig vara en perfekt genre för podcasts. Bara i Sverige finns det hundratals poddar som berör psykopater, mord och annat som gemene man förhoppningsvis aldrig behöver stöta på i riktiga livet.

Vad är true crime?

True crime, eller verkliga brott som det brukar kallas på svenska, är en genre inom böcker, podcasts, filmer med mera. Det genomgående temat i true crime är brottslighet tagen från verkligen, till skillnad från exempelvis krim som kan vara helt fiktivt. Inte sällan får man återberättelser från personer som på något sätt berörts av brottet i fråga och i poddsammanhang följer avsnitten oftast en dokumentär tidslinje. Vanliga teman i true crime-poddar är mord, försvinnanden, seriemördare och bedrägerier.

Det finns väldigt många podcasts som har true crime som primärt fokus, både i Sverige och internationellt. Vissa poddar fokuserar på redan uppmärksammade brott, där de går igenom händelseförloppet från början till slut, medan andra podcasts väljer att fokusera på mindre välkända brott.

Vi har dock tryckt till hörlurarna, djuptdykt in i kriminaldjungeln och hittat ett gäng guldklimpar bland de svenska true crime-poddarna. Här är våra starkaste tips just nu:

1. Fallen jag aldrig glömmer

Fallen jag aldrig glömmer

Hasse Aro, troligtvis mest känd från TV-programmet Efterlyst, har podden Fallen jag aldrig glömmer där han ser tillbaka på brottsfall och pratar med personerna som utredde och möjligtvis löste dem.

Antal avsnitt: 86
Senaste avsnittet: 2022-06-30
Utgivare: Podplay

Lyssna här →

2. Motiv

Motiv

Nils Bergman, skaparen av den omåttligt populära Rättegångspodden, släppte 2021 en ny podd vid namn Motiv. I dokumentär form går podcasten igenom allt från ouppklarade dödsfall till historiska skandaler.

Antal avsnitt: 24
Senaste avsnittet: 2022-04-13
Utgivare: Nils Bergman

Lyssna här →

3. Spöktimmen

Spöktimmen

Journalisterna Jenny Borg och Linn Larsson driver Spöktimmen som fokuserar på sanna kriminalfall och gåtfulla mysterier. Podden släpps vanligtvis en gång i veckan.

Antal avsnitt: 225
Senaste avsnittet: 2022-06-27
Utgivare: Jenny Borg & Linn Larsson | Spöktimmen

Lyssna här →

4. Fängelsepodden

Fängelsepodden

Antal avsnitt: 4
Senaste avsnittet: 2022-04-18
Utgivare: PodMe

Lyssna här →

5. Rättegångspodden

Rättegångspodden

Rättegångspodden synar svenska kriminalfall och uppmärksammade brott. Skaparen Nils Bergman lägger ned ett enormt arbete på att sammanställa ljudupptagningar från rättegångar och varvar det med fakta ur polisutredarnas egna protokoll.

Antal avsnitt: 98
Senaste avsnittet: 2022-06-27
Utgivare: Nils Bergman

Lyssna här →

6. Älskade Psykopat

Älskade Psykopat

Många människor har någon gång i livet stött på personer med narcissistiska eller psykopatiska drag. I Älskade Psykopat hör du anonyma berättelser från folk om just deras erfarenheter med personer som haft narcissister eller psykopater i sin närhet.

Antal avsnitt: 65
Senaste avsnittet: 2022-06-19
Utgivare: Podplay

Lyssna här →

7. Jakten på mördaren

Jakten på mördaren

Saga Springcorn har grottat ned sig i det makabra ämnet som beskrivs i titeln: de värsta tänkbara morden från verkligheten.

Antal avsnitt: 76
Senaste avsnittet: 2022-06-29
Utgivare: Podplay | Springcorn Media

Lyssna här →

8. Skuggland

Skuggland

I november 2021 släppte Skuggland sitt första avsnitt och klättrade snabbt på topplistorna över de mest lyssnade poddarna. Podden släpps säsongsvis och den första handlar om märkligheter på ett kommunhus i Perstorp, medan säsong två fokuserar på oegentligheter på Röda Korset.

Antal avsnitt: 16
Senaste avsnittet: 2022-06-20
Utgivare: Third Ear Studio

Lyssna här →

9. Förhörsrummet

Förhörsrummet

Antal avsnitt: 20
Senaste avsnittet: 2022-06-28
Utgivare: Novel Studios

Lyssna här →

10. Vad blir det för mord?

Vad blir det för mord?

Kan man som komiker göra en podcast om mord? Ja, varför inte? Elinor Svensson och Johanna Wagrell tar sig varje vecka an ett mordfall och analyserar ur nya synvinklar.

Antal avsnitt: 239
Senaste avsnittet: 2022-06-26
Utgivare: Johanna Wagrell och Elinor Svensson | Acast

Lyssna här →

11. Över min döda kropp

Över min döda kropp

Med sina polisiära bakgrunder nördar Anna Jinghede och Lena Ljungdahl i Över min döda kropp ned sig i allt som har med krim att göra.

Antal avsnitt: 249
Senaste avsnittet: 2022-06-23
Utgivare: Podplay

Lyssna här →

12. Sekter

Sekter

Sekter handlar om just sekter och allt som kommer därtill: maktgalenskap och manipulation men även känslan av gemenskap och längtan efter tillhörighet. Podden tittar närmare på en ny sekt, från olika delar av världen, i varje avsnitt.

Antal avsnitt: 83
Senaste avsnittet: 2022-05-16
Utgivare: Spotify Studios

Lyssna här →

13. Krimrummet

Krimrummet

Antal avsnitt: 24
Senaste avsnittet: 2022-06-30
Utgivare: Podplay | Expressen

Lyssna här →

14. Det Mörka Psyket

Det Mörka Psyket

Det Mörka Psyket utforskar mänskliga beteenden som i värsta fall kan bli farliga. Vilka psykologiska fenomen ligger egentligen till grund för de brott som begås i samhället?

Antal avsnitt: 69
Senaste avsnittet: 2022-05-04
Utgivare: Novel Studios

Lyssna här →

15. En mörk historia

En mörk historia

En mörk historia tar med lyssnarna på en dokumentär resa genom chockerande rättsfall i Sverige. Med berättelser från inblandade söker man svar på den uråldriga frågan ”varför?”

Antal avsnitt: 95
Senaste avsnittet: 2022-06-13
Utgivare: PodMe / Just Stories

Lyssna här →

16. Mordpodden

Mordpodden

Mordpodden handlar som namnet antyder om just mord. Skaparna Amanda Karlsson och Linnea Bohlin grottar ned sig i spännande mordfall från verkligheten.

Antal avsnitt: 114
Senaste avsnittet: 2022-06-07
Utgivare: PodMe / Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson

Lyssna här →

17. Mord Mot Mord

Mord Mot Mord

Många människor fascineras av brott i allmänhet och mord i synnerhet, det har Karin Londré och Anna Sandell tagit fasta på i podden Mord mot mord. Försök till lättsamt prat om fruktansvärda mord.

Antal avsnitt: 221
Senaste avsnittet: 2022-06-29
Utgivare: Podplay | Anna & Karin

Lyssna här →

18. Svenska Mordhistorier

Svenska Mordhistorier

True Crime-genren har blivit alltmer populär i podcast-Sverige och Svenska Mordhistorier är en av de poddar med flest lyssnare. Sebastian Krantz går igenom verkliga, såväl som verklighetsbaserade, mordfall från hela världen.

Antal avsnitt: 12
Senaste avsnittet: 2022-06-15
Utgivare: PodMe

Lyssna här →

19. Brottet inifrån

Brottet inifrån

Antal avsnitt: 4
Senaste avsnittet: 2022-04-12
Utgivare: PodMe

Lyssna här →

20. Svenska Bedragare

Svenska Bedragare

Antal avsnitt: 4
Senaste avsnittet: 2022-04-18
Utgivare: PodMe

Lyssna här →

Listan över Sveriges bästa true crime-poddar uppdateras löpande. Har du några tips eller rekommendationer på poddar som inte är med här? Kontakta oss.

I vårt poddbibliotek hittar du garanterat något tips om true crime är något du uppskattar. En komplett lista över våra true crime-podcasts hittar du här.